Nytt sätt att träna bort talskräck

I en ny studie från Uppsala Universitet, Stockholms Universitet och Linköpings Universitet så undersöker man om Virtual Reality kan behandla talrädsla. Med en förinspelad publik får deltagarna i studien möta tre olika talsituationer: en stor konferens, ett mindre möte och ett bröllop. 

Publiken är blandad och reagerar som folk gör mest. En del är entusiastiska och en del är mer intresserade av sina mobiltelefoner.

Innan behandlingen så frågar vi deltagarna vad de är rädda för ska hända, och så ser vi efteråt ifall det verkligen händer.
— Filip Linder

Forskningsstudien söker nu fler deltagare. 

Här på SVT Nyheter kan du läsa mer och titta på en video.

-Gunlög

Vinn biljetter till föreläsningen Retoriklek i förskolan! Göteborg 23/3

Var med och tävla om två stycken biljetter till föreläsningen Retoriklek i förskolan i Göteborg den 23 mars 2015 kl 18 - 21. (Mer info om föreläsningen finns här.)

Föreläsningen är för dig som vill ge barn bästa möjlighet att våga ta plats och tala inför varandra, argumentera och lösa konflikter verbalt och utveckla en god självkänsla.

Deltag i utlottningen här nedanför. Logga in via ditt Facebookkonto eller din epost-adress och använd alla lottningsmöjligheter så ökar du din chans att vinna. Lycka till!

- Gunlög

Någon tutar på dig i trafiken - Vad kan det betyda? Hur reagerar du?

Att tuta på någon i trafiken är en stark kommunikativ signal som väcker känslor hos oss. Sällan är dessa känslor positiva. Men visste du att  Filippinerna används tutan främst för att visa hänsyn, omtanke och ansvar i trafiken?

Man tutar för att varna medtrafikanter vid till exempel en omkörning, inför en skarp kurva då sikten är dålig och föraren inte vet om någon befinner sig efter kröken eller inte. Visst kan man säga att trafiken är förfärlig, kaosartad etcetera, men inte en gång under mina veckor där såg jag någon vuxen som tappade humöret. Inte en enda gång.

Jag tar med mig det hem till kylan och mörkret och försöker tänka att mina medmänniskor först och främst handlar av omtanke och ansvar - och jag försöker reagera därefter med en glad-fånig godtrogenhet.

Tut tut  - här kommer jag!

- Gunlög

Skolmaterial - Stort tack!

Stort tack till alla er som köpte kompendiet Retorik i förskolan under hösten 2014! Ni var med och bidrog till att barnen i en kommunal skola på Filippinerna fick skolmaterial! 

För ett par veckor sedan kom jag hem till Sverige efter att i Filippinerna ha upplevt en lite annan kultur när det gäller muntlighet och kommunikation. Under resan besökte jag tre skolor; en för barn från 3 år och upp till 6 år, en för barn 6 till cirka 12 år och den sista skolan var för de äldre barnen, en blandning mellan Sveriges högstadium och USAs college kan man säga. Jag kommer att berätta om muntlighet i skolan på Filippinerna i senare blogginlägg. Missa inte det!

Barn, lärare och föräldrar blev glada för skolmaterialet! De bjöds på något gott att äta och dricka och varje barn fick blyertspennor, färgpennor, ett skrivblock, ett radergummi och en pennvässare. Skolan fick undervisningsmaterial  i form av flash cards för att öva bokstäver, färger, former och ord på  både engelska och på filipino. På bilden med materialet ser ni också två skolplansher som ska finnas i varje klassrum i Filippinerna. Den ena föreställer Presidenten och på den andra står nationalsången.

De fick också en apparat för möjlighet att värma och kyla dricksvatten.  Varmt vatten är nödvändigt bland annat till den pulvermjölk barnen behöver.

- Gunlög

Vinn biljetter till föreläsningen Retoriklek i förskolan!

Var med och tävla om två stycken biljetter till föreläsningen Retoriklek i förskolan. Föreläsningen är i Stockholm den 13 november 2014 kl 18 - 21. (Mer info om föreläsningen finns här.)

Föreläsningen är för dig som vill ge barn bästa möjlighet att våga ta plats och tala inför varandra, argumentera och lösa konflikter verbalt och utveckla en god självkänsla.

Förskollärare Pia Forslund på förskolan Solskenet i Björkhagen i Stockholm berättar om sina erfarenheter av att arbeta med retoriklek i verksamheten. Beställ biljetter på http://retorikpedagogen.se

Kvällen bjuder på teori, praktik och fika samt:

  • Övningar som stärker barns uttrycksförmåga, självbild och trygghet
  • Metoder som får den blyge att våga tala och den pratiga att börja lyssna
  • Lätta praktiska och roliga förslag att använda direkt i barngruppen
  • Vuxentips! Så kan du nå fram och göra skillnad med hjälp av röst, kropp och disposition
  • Skratt med eftertanke utlovas!

Deltag i utlottningen här nedanför. Använd alla lottningsmöjligheter så ökar du din chans att vinna. Lycka till!

- Gunlög