Retorikkväll med UR och Özz Nüjen

I kväll var jag på Retorikkväll med UR på hotell Rival i Stockholm.

Erik Fichtelius som är VD för UR, presenterade deras retoriksatsning och berättade om att han under ett studieår på high school i USA lyckades missa att man kunde läsa "Speech and debate" i skolan där. Nu brinner han för retorik och gör allt för att sprida att kunskaper om retorik behövs i den svenska skolan.  

Erik-Fichtelius-UR-Retorik.jpg

Retorikpedagogen på föreläsning med Erik Fichtelius som berättar om Cicero. Foto: Oskar Lindell

Standup-komikern Özz Nüjen stod för underhållningen och omskakningen av oss i publiken för att få oss medvetna om våra handlingar och val i samhället och i den svenska skolan speciellt.

För mig som retorikpedagog var kopplingen glasklar mellan retorikundervisning i skolan och Özz Nüjens tankar om vad vi gör med vår demokrati. Frågor som "Är vi så angelägna om vår trygghet att vi sålt vår frihet?" fick vi med oss hem tillsammans med uppmaningar om att inte nöja oss med att titta på när orättvisor sker utan att istället göra något åt saken.

Alla, visade det sig när jag lyssnade på efterpratet efter föreställningen, fann inte kopplingen lika klar mellan retorikundervisning i skolan och Özz föreställning. Kanske hade det underlättat för retoriknyfikna, men ännu inte fullt så kunniga, med lite mer förklaringar under den inledande delen av kvällen. Retorik i skolan är en demokratisk rättighet!

Det är bra att UR hjälper till att göra behovet av retorikkunskaper synligt i den svenska skolan!

-Gunlög