Du ändrar inställningarna i någons hjärna så att de passar dig!

Den här bloggposten skulle lika gärna kunnat heta:

Vägen till samarbete går genom kommunikation!

För båda rubrikerna talar faktiskt om samma sak! Tro det eller ej!

Mark Pagel, biolog, delar i sitt TED-föredag med sig av en intressant teori om allt dettta. Han menar bland annat att språk är en bit "social teknologi" som gjorde att människans tidiga stammar fick tillgång till ett kraftfullt nytt verktyg: samarbete. Dessa ord är hans fritt översatta av mig:

"Var och en av er förfogar över det mest kraftfulla, farliga och omstörtande drag som det naturliga urvalet någonsin har utarbetat. Det är en neuralgisk ljudteknik för omkopplig av andra människors sinnen.

Jag talar om ditt språk, naturligtvis, eftersom det tillåter dig att inplantera en tanke från din hjärna direkt in i någon annans hjärna, och den personen kan försöka göra samma sak gentemot dig, utan att någon av er behöver opereras. 

Istället använder du faktiskt en form av telemetri när du talar, inte så annorlunda från fjärrkontrollen till din TV. Det är bara det att, medan den enheten är beroende av infrarött ljus, är ditt språk beroende av pulser, diskreta pulser, av ljud. Och på samma sätt som du använder fjärrkontrollen för att ändra de interna inställningarna i din TV, för att de ska passa ditt humör, använder du ditt språk för att ändra inställningarna i någon annans hjärna för att passa dina intressen." 

Språk är våra gener som talar, för att få saker och ting som de vill. Bara föreställ er känslan av förundran hos ett spädbarn när den första gången upptäcker, att genom att yttra ett ljud kan den få något förflyttat från ett rum till ett annat och kanske till och med få något att äta." 

iStock_000008078367Medium.jpg

Tack vare att vi lärde oss kommunicera lärde vi oss samarbete!

- Och självklart är det så att vi ständigt behöver träna för att upprätthålla och förbättra vår förmåga till god kommunikation och ett gott samarbete! Gruppdynamik och kommunikation

Men varför utvecklade människan en gång i tiden (ca 200 000 år sedan) vårt komplexa system av språk?

Varför finns det så många (7000 - 8000) olika språk på jorden - om det nu inte beror på isolation? Och vad betyder det för oss här och nu idag? Lyssna på Mark Pagels TED-föredag så får du svaren.

- Gunlög