Någon tutar på dig i trafiken - Vad kan det betyda? Hur reagerar du?

Att tuta på någon i trafiken är en stark kommunikativ signal som väcker känslor hos oss. Sällan är dessa känslor positiva. Men visste du att  Filippinerna används tutan främst för att visa hänsyn, omtanke och ansvar i trafiken?

Man tutar för att varna medtrafikanter vid till exempel en omkörning, inför en skarp kurva då sikten är dålig och föraren inte vet om någon befinner sig efter kröken eller inte. Visst kan man säga att trafiken är förfärlig, kaosartad etcetera, men inte en gång under mina veckor där såg jag någon vuxen som tappade humöret. Inte en enda gång.

Jag tar med mig det hem till kylan och mörkret och försöker tänka att mina medmänniskor först och främst handlar av omtanke och ansvar - och jag försöker reagera därefter med en glad-fånig godtrogenhet.

Tut tut  - här kommer jag!

- Gunlög